Att ha ont i tänderna påverkar hela vardagen. Detta oavsett om värken i fråga är molande och håller i sig eller om den kommer plötsligt och i form av exempelvis en smärtsam ilning. Det senare förklaras av att man där och då går omkring och oroar sig för nästa smärtsamma attack; medan man vid det förra läget har en regelbunden, men mindre intensiv värk. Tandvärk har även den otrevliga förmågan att man inte kan lindra den på samma sätt som man kan göra med exempelvis muskulära skador där både kyla och värme (primärt genom massage) kan underlätta ganska rejält. Kyla fungerar ofta sämre vid tandvärk – exempelvis en iskall dryck vid ilande tänder – och likaså gör de facto varm dryck och mat. Hemmets enda räddning är medicinskåpet och där exempelvis en alvedon, en treo eller en ipren är de bästa vänner en person med tandvärk för tillfället har.
Vad beror då tandvärk på? Ja, här finns det en del vanliga orsaker och det vi tänkte göra är att rada upp samt gå igenom dessa en och en.
- Karies: den vanligaste orsaken till tandvärk är att en- eller flera tänder drabbats av ett kariesangrepp. Munnen är full av bakterier och syran från en del av dessa angriper och bryter sig igenom emaljen (den skyddande hinna som finns på varje tand). Går det tillräckligt långt så kommer också tandvärken som ett brev på posten: lösningen för att slippa kariesangrepp? Regelbundna besök hos en tandläkare, noggrann tandborstning, tandtråd och munskölj med fluor. Viktigt att tillägga är att den kariesangripen tand inte lagar sig själv och självläker; där måste en tandläkare korrigera problemet med lämplig metod.
- Pulpainflammation: när bakterierna angriper pulpan så kan denna bli inflammerad. Till en början så ilar det och efter ett tag så börjar det göra mer och mer ont. I vissa fall – då man väntat för länge – så kan det leda till att man drabbas av irrersivel pulpit och där är lösningen ofta att man tvingas till en rotfyllning; en båda kostsam och tyvärr – i många fall – smärtsam historia.
- Fyllning som lossnar. Du tar ett bett av en härlig kaka, du kan inte motstå knäcken på julafton eller du biter i en bit hårdbröd. Fyllningen i en lagad tand lossnar, det gör ont och du tvingas besöka en tandläkare för att åter laga tanden.
- Tandhalsar som blottas. Här är det ofta någonting gott som förvandlas till någonting ont. Blottade tandhalsar har nämligen ofta sitt ursprung i att man borstar sina tänder för hårt och därmed ”jagar” tandköttet uppåt. Här så rekommenderas att man använder sig dels av en mjukare tandborste och att man dels också har ett lite lösare grepp och tryck då man väl borstar.
- Tandlossning: ditt tandkött börjar värka och det blöder. Istället för den härligt rosa nyansen så är det nästan blodrött. Tandlossning kan initialt och väldigt tidigt se ut ungefär så och här gäller det att vara uppmärksam. Borsta tänderna mer noggrant, använt en mjukare borste och se till att använda tandtråd. Att du bör besöka en tandläkare ska också naturligtvis tilläggas. Röker du så är det läge att sluta; en påfallande och notabel del av de som drabbas har nämligen en gemensam nämnare i cigaretter.