Att drabbas av ett hål i en tand är för många en ren mardröm och detta sett ur två stycken perspektiv. Dels så handlar det om mycket smärta – både då hålet i sig börjar värka och både vid själva ingreppet hos tandläkaren (som man måste besöka för att korrigera felet; det läker inte av sig själv). Den andra delen handlar om att det kostar mycket pengar att laga ett hål i en tand och vi skulle här säga att båda delarna i sak har några felaktigheter i sig. Låt oss visa vilka:
- Det gör ont. Att få ett hål i en tand gör väldigt ont, det ilar, det övergår till tandvärk efter ett tag och det handlar om en väldigt smärtsam upplevelse, det kan vi inte förneka. Men; den andra delen av smärtan – den som många upplever hos tandläkaren – den har blivit betydligt lindrigare. Tekniken har gått framåt, man använder finare instrument och dessutom så finns det naturligtvis bedövning till hands. Vi ska även peka på att det är skillnad på ett hål och ett hål också; vissa gör helt enkelt ondare att korrigera och laga än vad andra gör. Något som inte nödvändigvis behöver innebära att hålet är större, det handlar lika mycket om någon typ av nerv är blottad samt var tanden ligger.
- Det är dyrt: tandläkare överlag dras med ett litet dåligt rykte i förhållande till hur mycket det kostar. Visst; det är inte gratis – men du som kund kan även undersöka och jämföra priser innan du bestämmer dig. Dessutom så har vi i Sverige fri tandvård under tjugo år och vi har uöver det – för de äldre – även tandvårdsbidrag av varierande skala; men som minst uppgår till 150 kronor.
Hur lagar man då en tand? Ja, det är lite olika beroende på hur pass skadad tanden är. I vissa extrema fall så måste tanden dras ut, i andra så är den så pass angripen av bakterier att så kallad irresivel pulpit uppkommit och där måste en rotfyllning ske. I de flesta fallen dock så ser en lagning av en tand ut enligt följande steg:
- 1. Du får bedövning
- 2. Den skadade biten av tanden borras bort. I vissa fall numera så används även laser.
- 3. Fyllningen förbereds. Du och tandläkaren kommer överens om vilken typ av fyllning som ska användas och därefter så förbereds en sådan efter hur din tand ser ut. Komposit är vanligast numera – ett slags plastmaterial som visat sig ha synnerligen goda egenskaper.
- 4. Fyllningen sätts på plats. Tandläkaren trycker dit fyllningen som i sin tur måste stelna. Har du varit med om att en tandsköterska lyser med en lampa i din mun så sker detta i syfte att hjälpa fyllningen att stelna lite fortare. Handlar det om ett större hål så används mer fyllning och det sätts dit i fler omgångar (men under samma sejour)
- 5. Fyllningen slipas. Tandläkaren slipar till fyllningen och anpassar den efter ditt bett. Du får ofta provtugga.
- 6. Dina ordinarie tänder är glansiga och sköna att dra tungan mot. För att din lagade tand ska kännas likadan så krävs en polering och detta är också den sista delen i an normal tandlagning. 45 minuter senare så får du gå hem, med en hel och friskt tand och förmodligen aningen hängig i munnen som en följd av bedövningen. En bedövning som – ska vi tillägga – är helt valfri.