Tandvärk drabbas de flesta människorna av någon gång i livet. Det kan vara mycket besvärande. Det finns några gamla huskurer som man kan prova för att lindra värken. Men självklart ska man uppsöka en tandläkare för att råda bot på anledningen till smärtan om den inte är övergående.
Det finns många anledningar till tandvärk. Och det kan orsaka svåra och smärtsamma problem om man inte tar tag i det. En del människor tycker det är läskigt och obehagligt att gå till tandläkaren. Det kan vara mentala spärrar från tidigare upplvevelser eller obehag att andra ska vara inne i den egna munnen, och andra är helt enkelt rädda för att det ska göra ont. Men att strunta i att undersöka eller laga sina tänder kommer bara att förvärra problemen.
En gammal metod är att vitlök, där man brer ut krossad vitlök över det drabbade området. Vitlök har faktiskt ett bakterie- och virusdödande ämne som heter allicin som påminner om antibiotika. Det är mest effektivt mot tandköttsproblem.
Ett annat sätt är att skölja med saltvatten, vilket höjer PH-värdet i munnen. Och eftersom baktierier inte trivs då, kan det fungera. Men troligen bara på kort sikt.
Man kan också prova att gurgla med olja, till exempel kokos- eller sesamolja. Metoden kommer från den indoska läkekonsten ayurveda. Oljan ska vara kvar i munnen i 20 minuter och kan hjälpa mot tandsten och tandsköttsinflammationer.
Kryddnejlika innehåller ämnet eugonol som är antiseptiskt och har en lokalbedövande egenskap. Här tuggas några kryddnejlikor väl och kan ha en lindrande effekt.
Om tandbesvären inte försvinner efter några dagar gör man klokt i att låta en tandläkare undersöka tänderna. I vissa fall är det övergående och kan räcka med rengöring eller behandling av någon salva.
I andra fall kan det vara karies eller hål i någon tand, vilket lätt kan åtgärdas. En vanlig lagning av ett hål gör inte ont med dagens teknik och metoder. Men om tandläkaren bedömmer att det kan medföra smärta får man lokalbedövning.
Det kan också vara problematik på grund av en växande visdomstand. Det kan vara mycket smärtsamt. I många fall dras visdomstanden ut eftersom den inte har någon större funktion.
Har man ett inflammerat tandkött och har lätt att blöda behöver man medicineras med antinflammatoriskt läkemedel eller salva. Det kan också vara tecken på tandlossning.
Tandlossning är väldigt besvärligt att drabbas av. Det kan uppkomma när man inte tagit bort bakterier och karies från tänderna. Det uppkommer vid kanten av tandköttet och kan då bli en beläggning som kallas biofilm kan ge inflammation av tandköttet och kan fördjupas ner i tanden och till slut rothinnan och käken. Problemet är att man inte kommer åt med tandborsten. Om man lider av inflammerat tandkött ska man omgående söka hjälp.